Masti in paste (3)

Funkcija tankoslojnega mazalnega filma skrbi za čim manjše trenje med površinami, prenos toplote in zaščito površin pred drugimi možnimi vplivi. Za doseganje najoptimalnejših rezultatov, kot so znižanje stroškov vzdrževanja, glede na področje uporabnosti so se razvile različne vrste masti. Te morajo zadostovati dejavnikom, kot so namen uporabnosti, hitrost delovanja, različne obremenitvene stopnje, temperaturna območja in vplivi okolja. Tako zahtevajo npr. ležaji, kjer dosegamo velike hitrosti obratovanja, in ležaji, kjer so hitrosti majhne in delujejo pod večjimi obremenitvami, popolnoma različno mazivo za njihovo delovanje.

Delovna temperatura je pri izbiri masti ključen dejavnik, saj lahko uporaba masti v temperaturnem območju, za katerega ni predpisana, povzroči njeno razgraditev in posledično okvaro delov. Prav tako se z različno stopnjo oz operativno obremenitev spreminja tudi gostota baznega olja v masti. Dolgotrajna zaščita pred korozijo preprečuje nastanek škode na delovnih strojih in opremi in dolgoročno pomeni znižanje vzdrževalnih stroškov in povečanje produktivnosti zaradi manjšega števila obratovalnih zastojev. Kvalitetna mast mora vsebovati kakovostne dodatke proti koroziji, s čimer zagotovi dolgotrajno delovanje in zaščito. Najzahtevnejši delovni pogoji v visoko specializiranih proizvodnjah potrebujejo za svoje delovanje maziva, ki vzdržijo zahtevne delovne pogoje. Izjemne mazalne lastnosti imajo inertne masti. Primerne so za uporabo povsod, kjer potrebujete mazivo, na katero ne vplivajo visoka ali nizka temperatura, prisotnost vlage, velike stopnje obremenitev ali visoke hitrosti.

Za pravilno in dolgoročno delovanje strojev in opreme svetujemo uporabo prave masti in v pravilnih količinah. S preudarnim izborom in vključitvijo specializiranih proizvajalcev Addinol, NSL, Verila, Henkel, Rocol, visokokvalitetnih masti nudimo rešitve za vse aplikacije za različne vrste industrij.

Naš program zajema  univerzalne oz. večnamenske masti, ki omogočajo pokritje širokega spektra uporabe z eno samo mastjo. Z njihovo uporabo se zmanjša potreba po več različnih masteh, kar pripomore k racionalizaciji in poenostavitvi vzdrževanja. Visoko in nizko temperaturne masti, kjer se s pravilno izbiro visokokakovostnih nizkotemperaturnih masti izognete številnim stroškom in porabi časa. Biorazgradljive masti, se uporabljajo na področjih kjer uporaba maziv spornih naftnih derivatov lahko vpliva na okolje. Masti za živilsko in farmacevtsko industrijo, ki izpolnjujejo stroge zahteve in standarde ter specialne in posebne masti in paste za najzahtevnejše pogoje.