Verige in verižniki

Verižna gonila so ključna za prenos vrtilnega gibanja v vozilih, kmetijstvu, rudarstvu itd. Izdelani iz visoko legiranih jekel, prenesejo visoke obremenitve v različnih okoljih. Nizka cena je posledica standardizacije in masovne proizvodnje. Razdeljeni so na bremenske, pogonske in transportne verige, z različicami glede na obliko in lamelacijo, zagotavljajo natančen prenos momenta brez spodrsavanja.
Verige in verižniki

Verižna gonila so zaradi zanesljivega in gospodarnega prenosa vrtilnega gibanja vsestransko uporabna. Srečamo jih pri vozilih, kmetijskih in obdelovalnih strojih, transportnih napravah, rudarstvu in drugod. Verige so sestavljene iz členov, izdelane so iz visoko legiranih jekel in toplotno obdelane. Prenašajo lahko največje obremenitve in delujejo v vseh okoljih. Zaradi masovne izdelave in standardiziranih dimenzij je njihova cena razmeroma nizka. Prenos vrtilnega momenta je zelo natančen, saj ni spodrsavanja. Delimo jih na bremenske, pogonske in transportne. Bremenske verige se potem delijo še glede na obliko in število lamel, pogonske pa glede na obliko in število vzporednih členov.

Naša ponudba transportnih verig se deli glede na obliko in velikost člena, nudimo bremenske verige, galove verige, členi verig, vodila verig, verižniki, napenjalni verižniki in napenjalce verig.

Bremenske verige so namenjene za prenašanje večjih bremen. Njihov člen je sestavljen iz več lamel, ki jih povezujejo sorniki. Standardizirane so glede na obliko in število lamel. Prenašajo lahko zelo velike natezne obremenitve.

Pogonske verige so namenjene prenosu vrtilnega momenta. Njihov člen je sestavljen iz dveh lamel, ki jih povezuje sornik, na kateremu je lahko zaradi manjšega trenja tudi valjček. Tem verigam pravimo tudi galove verige. Lahko so enoredne ali pa večredne in glede na to prenašajo tudi ustrezne obremenitve.

Člen transportne verige je okrogla žica, spojena v obliki elipse. Bremenske verige na členih nimajo nosilcev. Transportne verige nosijo tovor in so na členih nosilci.
 

V naši ponudbi imamo verige in verižnike proizvajalcev Donghua, Iris chains in Wiperman.