ZačetnaIzdelkiPnevmatikaPnevmatski ventili

Pnevmatski ventili (123)

Prikazanih 20 od  123 izdelkov
Pokaži več izdelkov

Pnevmatski ventili so ključni deli pnevmatskih sistemov, ki omogočajo nadzor nad pretokom stisnjenega zraka. Poznamo več vrst pnevmatskih ventilov. Vsak ima specifično funkcijo, ki jo opravlja v pnevmatskem vezju in se uporablja v različnih industrijskih aplikacijah. Krmilimo jih na različne načine, in sicer s stisnjenim zrakom, elektromagnetom ali ročno.

Z dušilnimi ventili nastavljamo pretok in s tem hitrost cilindrov oz. vrtljaje pnevmatskih motorjev. Z zapornimi ventili preprečujemo tok medija v nasprotno smer. Z reducirnimi ventili reguliramo tlak v pnevmatskih vezjih in s tem silo pri cilindrih oz. moment pri pnevmatskih vrtilnih motorjih. Potni ventili oz. tako imenovani krmilniki poti omogočajo nadzor nad več potmi zračnega pretoka (npr. nadzor smeri gibanja pnevmatskih cilindrov).

Posebno mesto imajo tudi varnostni ventili, ki so namenjeni nadzoru tlaka v pnevmatskih sistemih. Preprečujejo prekomerno povečanje tlaka, kar lahko privede do poškodb opreme ali nevarnih situacij. Pogosto se uporabljajo za zaščito pnevmatskih sistemov in sosednjih naprav pred prekomernim tlakom, preprečevanje nevarnih situacij, zaščito osebja, zadostitev varnostnim standardom.

Uporaba pnevmatskih ventilov je široka in sicer pri avtomatizaciji proizvodnje, kjer se pnevmatski ventili pogosto uporabljajo za nadzorovanje gibov in delovanja strojev v proizvodnih linijah. Pri montaži in manipulaciji, torej za premikanje cilindrov, rok in drugih naprav. Vozila in transportni sistemi pogosto vključujejo pnevmatske ventile za nadzorovanje zračnih vzmeti in zavornih sistemov. Pnevmatski ventili so prisotni tudi v energetskih sistemih za nadzorovanje pretoka zraka in drugih plinov.