ZačetnaIzdelkiPogonska tehnikaGredne vezi in sklopke

Gredne vezi in sklopke

Gredne vezi in sklopke so nepogrešljivi element vsakega pogona. Uporabljamo jih tam, kjer želimo blažiti sunke in rahle nesoosnosti gredi. So alternativa togim povezavam in kardanskim gredem. Sklopke za manjše moči so izdelane iz aluminija ali plastike, za večje moči pa iz jeklene litine ali jekla. Elastične sklopke dobro blažijo sunke in izravnavajo odstopanja soosnosti. Hidravlične in elektromagnetne sklopke prenašajo vrtilni moment postopoma, dokler gnana gred ne doseže vrtljajev pogonske gredi.Varnostne sklopke ščitijo pred preobremenitvami.

Gredne vezi in sklopke

Gredne vezi in sklopke so nepogrešljivi element vsakega pogona. Uporabljamo jih tam, kjer želimo blažiti sunke in rahle nesoosnosti gredi. So alternativa togim povezavam in kardanskim gredem. Sklopke za manjše moči so izdelane iz aluminija ali plastike, za večje moči pa iz jeklene litine ali jekla. Elastične sklopke dobro blažijo sunke in izravnavajo odstopanja soosnosti. Hidravlične in elektromagnetne sklopke prenašajo vrtilni moment postopoma, dokler gnana gred ne doseže vrtljajev pogonske gredi. Varnostne sklopke varujejo stroje in naprave pred preobremenitvami ali nenadnimi sunki.

Ponujamo širok nabor grednih vezi raznovrstnih materialov in velikosti ti. parkljaste sklopke, objemne gredne vezi, gumijaste gredne vezi, zobniške gredne vezi, verižne sklopke, kardani.  

Iz naše zaloge lahko izbirate med obojčnimi (mufna) grednimi vezmi, ki imajo plastično obojko in dopuščajo manjša odstopanja v soosnosti ali parkljastimi grednimi vezmi z gumijastim vmesnim členom, ki dobro blažijo sunke. Neelastične izravnalne gredne vezi, parkljasta gredna vez izravnava premike gredi v aksialni smeri, zobata gredna vez- izravnava premike gredi v aksialni smeri in kotne premike do 2˚, in kardanski zglob- izravnava kotne premike gredi do 15˚ oziroma 30˚. Elastične izravnalne gredne vezi, prenašajo vrtilni moment preko elastičnih veznih elementov, ki lahko izravnavajo premike in zasuke gredi.