Mehanska tesnila

Ni izdelkov

Mehanska tesnila se uporabljajo v črpalkah, mešalcih in ostalih sistemih, kjer tesnjenje igra pomembno vlogo pri izpolnjevanju najvišjih zahtev glede varnosti in učinkovitosti v proizvodnem procesu.

Vse pogosteje se uporabljajo namesto tradicionalnih metod tesnjenja črpalk s tesnilnimi vrvicami, saj odpravljajo nekatere njihove pomanjkljivosti in tako pripomorejo k bolj zanesljivemu delovanju strojne opreme. Manjša poraba pogonske energije za vrtenje gredi in manjše trenje oz. obraba tesnilnega materiala sta najpomembnejši prednosti uporabe mehanskih tesnil v primerjavi s tesnilnimi vrvicami.

Mehansko (drsno) tesnilo je sestavljeno iz statičnega elementa, pritrjenega na ohišje stroja, in vrtljivega elementa, ki je montiran neposredno na gred. Elementa med seboj nalegata z določeno prednapetostjo, doseženo z vzmetmi, in se vrtita po natančno obdelanih drsnih površinah. Med njima se s pomočjo tekočega maziva pri gibanju ustvari izredno tanek premazni sloj, običajno debeline do treh mikrometrov, ki preprečuje preveliko obrabo zaradi trenja in toplote.

Glede na konstrukcijsko izvedbo, obstaja več vrst drsnih tesnil, njihova uporaba pa je najpogostejša v avtomobilskih vodnih črpalkah, pralnih strojih, kompresorjih, črpalkah za kmetijsko mehanizacijo itd. Na področju mehanskih tesnil zastopamo svetovno znanega proizvajalca tesnil Lidering, kjer so razvili eno najnaprednejših tesnil za kemično najagresivnejše aplikacije, mehansko tesnilo LTB16.