ZačetnaIzdelkiStrojni elementiElektrični cilindri – aktuatorji

Električni cilindri – aktuatorji

Linearne aktuatorje uporabljamo za dvigovanje in premikanje bremen, kjer hidravlika ali pnevmatika nista primerni. So lahki, zanesljivi, razmeroma tihi in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Delujejo z elektromotorjem, ki preko vretena in matice pretvarja vrtenje v linearno gibanje. Dvižne sile so zaradi prestave močne, hod aktuatorja pa krmilimo z različnimi senzorji. Napajajo se z 12 V ali 24 V in se lahko upravljajo z različnimi krmilniki.

Električni cilindri – aktuatorji
Prev
Next

Linearne aktuatorje uporabljamo za premikanje in dvigovanje bremen tam, kjer nista možni uporaba zraka ali hidravlika za cilindre. Aktuatorji se vse bolj množično uporabljajo tudi v vsakodnevnem življenju za premikanje pohištva, sončnih kolektorjev, anten, odpiranje vrat itd. Linearni aktuatorji imajo majhno maso in delujejo zanesljivo in razmeroma tiho ter ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Delovanje aktuatorjev je podobno cilindrom, kjer za pogon služi elektromotor. Ta preko vretena in matice spreminja krožno gibaje v premočrtno. Pri tem matica miruje, premika pa se vreteno. S korakom navoja in vrtilno hitrostjo motorja določamo hitrost gibanja.
Zaradi prestave v navoju in dodatnih zobniških predležij so lahko dvižne sile zelo velike. Hod aktuatorja krmilimo s končnimi stikali, Halovimi senzorji ali s senzorji preobremenitve. Napajalna napetost je največkrat 12 V ali 24 V. Krmiljenje je možno preko originalnih upravljalcev ali vmesnika.

Pri nas so na voljo najrazličnejše izvedbe aktuatorjev, glede na dolžino hoda, hitrost in potisno silo. Na voljo so enosmerni električni aktuatorji, asinhroni električni aktuatorji in oprema za aktuatorje, različnih proizvajalcev Timotion, Hiwin, Setec in Elesa.