Reduktorji

Ni izdelkov

Reduktorji so zobniška gonila, vmesni člen med pogonskim in delovnim strojem, ki prenaša moč in prilagaja vrtilni moment ter hitrost zahtevam delovnega stroja. Reduktorje uporabljamo v primerih, kjer želimo vrtljaje motorja zmanjšati, hkrati s tem pa povečati vrtilni moment. Z reduktorjem lahko spremenimo tudi smer prenosa moči, saj so lahko osi reduktorja in motorja soosne ali pravokotne. Reduktorji imajo zelo široko področje uporabe. Nepogrešljivi so pri pogonih transportnih trakov, obdelovalnih strojev in dvigal. Lahko so eno-cc ali večstopenjski, odvisno od prestavnega razmerja. Stopnjo zobniškega gonila predstavlja zobniška dvojica v ubiranju. Pri večstopenjskem zobniškem gonilu je več zobniških dvojic v ubiranju, med seboj pa so povezane tako, da zmanjšujejo vrtilno hitrost gnane gredi. Posebna izvedba je tako imenovano polževo gonilo, ki ima veliko prestavno razmerje.
 

Našo ponudbo sestavljajo pogonski reduktorji in gnane gredi (mimobežno ali v osi), polžasta gonila, planetna gonila, zobniška gonila, reduktorji z motorjem, variatorji, oprema za reduktorje. Pri nekaterih modelih lahko izbirate med aluminijastim ohišjem ali ohišjem iz sive litine. Vsi modeli so modulni, kar pomeni, da lahko prigradimo različne pogonske agregate. Iz lastne zaloge, je v enem dnevu dobavljiv tudi elektromotor z reduktorjem. Na voljo imamo reduktorje renomiranih proizvajalcev Motovario, Wittenstein, BEA, Renold in mnogih drugih.  
 

Projektantom nudimo pomoč pri izračunu pogonov strojev in svetujemo kako izbrati ustrezni planetni, soosni in kotni reduktor.

 

Učinkovita uporaba reduktorja je da se vrtilni moment prenaša preko zob zobniških parov, ki so v ubiranju. Vsak zobniški par predstavlja eno stopnjo redukcije. Reduktor lahko v svojem ohišju združuje več takšnih zobniških parov. Končna redukcija je zmnožek vseh delnih redukcij. Na ta način lahko dosegamo zelo velika prestavna razmerja. Reduktor z veliko prestavo dosega ob majhni vstopni moči zelo velik izstopni vrtilni moment in s tem visoko učinkovitost delovanja stroja oz. naprave.

 

Značilnosti reduktorjev je da zobniška gonila lahko prenašajo vrtilno gibanje največjih moči. Imajo stalno ali pa variabilno prestavno razmerje. Po velikosti zavzemajo malo prostora. Obliko lahko prilagajamo stroju. Ohišja reduktorjev so izdelana iz aluminijeve ali jeklene litine, zobniki pa iz visokolegiranih, temperaturno obdelanih jekel in posebnih zlitin barvnih kovin.