Elektromotorji (1)

Elektromotorji poganjajo praktično vse stroje, zato so prisotni v vseh panogah industrije. So reverzibilni, kar pomeni, da lahko tudi mehansko energijo spreminjajo v električno (električni generatorji). Imajo zelo dobre izkoristke in so okolju prijazni, saj ne onesnažujejo okolja. Elektromotorji se ločijo glede na priključno napetost. Imajo lahko različno število navitij (polov). Le-ti določajo največje število vrtljajev, ki jih motor lahko doseže v minuti. Najobičajneje imajo elektromotorji 2, 4, 6 ali 8 polov. Lahko imajo tudi dvojna navitja, kar pomeni, da delujejo v dveh režimih vrtljajev. Po obliki ohišja jih lahko razdelimo na elektromotorje z nogicami (B3) ali pa s prirobnicami (B5 ali B14).

Elektromotor ima dva glavna dela: stator in rotor. Na stator so nameščena večfazna navitja. Zaradi faznega zamika napetosti nastane vrtilno elektromagnetno polje, ki vrti rotor. Rotor se vrti nekoliko počasneje kot vrtilno elektromagnetno polje, kar imenujemo slip. Izkoristek elektromotorja je v veliki meri odvisen od tega zamika. Ti motorji so zmožni prenesti kratkotrajne preobremenitve.

V naši ponudbi imamo enofazne elektromotorje, trofazne elektormotorje in frekvenčne regulatorje, proizvajalcev Motovario in Mosca

 

 

 

 

Poleg zgoraj omenjenih dobavimo tudi:
 

  • dvohitrostni motorji (z dvojno polariteto),
  • elektromotorji z elektromagnento zavoro ali zavoro elektromotorja vgradimo,  
  • IE3 elektromotorje,
  • možna izvedba elektromotorja z vgrajenim frekvenčnim regulatorjem za enostavno regulacijo hitrosti elektromotorja,
  • elektromotorje s stopnjo industrijske zaščite IP54 in IP55, opcijsko lahko dobavimo tudi IP 56, IP65 in IP66,
  • elektromotorje lahko dobavimo za naslednje režime delovanja: S1, S2, S3, S4, S5, S6, S7 in S8. Po naročilu dobavimo tudi elektromotorje in reduktorje v Ex izvedbi za eksplozijsko nevarno okolje.